True stories / Boktips
Mörka hemligheter
i norrländsk glesbygd

Ödesmark av Stina Jackson - bokrecension

Follow my blog with Bloglovin

Vårvintern håller sitt grepp om den lilla byn Ödesmark utanför Arvidsjaur. Flera av gårdarna är övergivna och lämnade åt ett långsamt förfall. I ett av husen bor en säregen familj som sägs ha en förmögenhet.

Det börjar så här:

Flickan rör sig genom natten. Månen ler blekt mot henne när hon sicksackar mellan pölarna som snön lämnat efter sig. Den nattöppna macken kastar sitt neonljus över ödsligheten.

Liv bor i Ödesmark med sin tonårsson Simon och pappa Vidar. De är en säregen familj och alla tycks fråga sig varför Liv stannat hos sin pappa och vad som håller henne kvar i detta bortglömda hörn av Lappland.

Det pratas om Vidars förmögenhet. Han ska visst ha gjort sig rik på alla sina skogsaffärer. I Arvidsjaur når ryktena om Vidars förmögenhet bröderna Liam och Gabriel.

De planerar ett rån, men någonting går fel och Vidar försvinner spårlöst.

I Arvidsjaur når ryktena om Vidars förmögenhet bröderna Liam och Gabriel. De planerar ett rån …

Norrländsk skog med morgonsol som strålar in

Ödesmark är bättre än debuten Silvervägen

Med Ödesmark följer Stina Jackson upp sin kritikerhyllade debut, kriminalromanen Silvervägen. Silvervägen gick hem hos både vanliga läsare och jurygrupper.

Den tilldelades utmärkelsen Årets Bok 2019 och fick pris för Årets bästa svenska kriminalroman 2019 med motiveringen:

Mörkt och hypnotiskt om marginella existenser i ett stämningsfullt Norrland.”

Som om det inte vore nog med det tilldelades Stina Jackson Glasnyckeln för Silvervägen 2019.

Jag gillade Silvervägen av Stina Jackson, men Ödesmark är faktiskt ännu bättre. Därför tror jag att Ödesmark har alla förutsättningar att bli minst lika prisad.

Boken Ödesmark hålls upp av en hand framför en stor rotvälta i skogen

Ödesmark är mörka hemligheter i norrländsk glesbygd

Ödesmark är en berörande bok om människors bundenhet till en fysisk plats och till varandra. Boken dramatiserar hur våldsamt starka banden kan vara och hur svårt det är att bryta invanda mönster.

Ödesmark är en berörande bok om människors bundenhet till en fysisk plats och till varandra.

Boken är karaktärsdriven och spänningen ligger i relationerna. Människor som varken kan leva med eller utan varandra. Språket är målande, vackert och rått.

Den lappländska naturen är alltid närvarande och otroligt vacker. Skogen känns nära inpå och temperaturen är både en vän och en fiende.

Jag kanske tycker om naturen extra mycket eftersom min man är från Lycksele. Jag vet inte, men jag blir berörd. Den har en typ av långsam intensitet som gör att jag genast vill åka till Norrland.

Norrländsk skog där solen strålar in

Det som sägs mellan raderna

Ödesmark är ett välskrivet drama men det är inte själva spänningen som är mest spännande, utan det som sägs mellan raderna. Det kändes extra effektfullt att läsa klart boken under vårt ledningsgruppsmöte i Sälen.

Ödesmark är ett välskrivet drama men det är inte själva spänningen som är mest spännande, utan det som sägs mellan raderna.

Jag tycker detta är en fantastisk roman med en röd tråd från första till sista blad. Upplösningen var oväntad men samtidigt självklar.

Du kan lyssna på Ödesmark av Stina Jackson via Storytel och Bookbeat. Du kan också köpa den på Bokus, Akademibokhandeln och Adlibris.

Självklart kan du också låna Ödesmark på ditt närmaste bibliotek, precis som jag gjorde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Senast i True stories: