True stories / Small talk
Du är inte dina tankar eller känslor 💭

Amanda Backholm är en mix mellan en power woman och en buddistmunk

Follow my blog with Bloglovin

Jag och Amanda Backholm träffades för första gången online på Friday Labs kurs. Jag kände direkt att Amanda var en person jag ville ha i mitt liv.

Vem är du Amanda?

– Jag brukar presentera mig så här: Jag är Amanda. Jag är 34 år, mamma till två små pojkar och gift med Erik. Jag är också coach, yogalärare, sociolog och företagare.

Amanda har en mycket spännande bakgrund. Hennes röda tråd och drivkraft är att hon vill göra världen lite bättre och lite mer hållbar, för både människor, företag och organisationer.

Den drivkraften tog henne till Afrika, där hon jobbade med barn som volontär.

Hennes röda tråd och drivkraft är att hon vill göra världen lite bättre och lite mer hållbar.

Men Amanda insåg att hon inte kunde förändra världen enbart med sin vilja; hon behövde även en del kunskaper. Därför sökte hon till universitetet och läste sociologi med en massa härliga biämnen.

– Sen började jag jobba på FN och Utrikesministeriet. Det var bra och lärorikt, men den världen var för långsam och byråkratisk för min otåliga själ, konstaterar Amanda.

I stället sökte hon sig vidare, först till ett konsultföretag och sen startade hon ett eget företag. Nu har hon skapat ett jobb som hon tror på och kan på så vis leva ett sant hållbart liv.

Amanda Backholm står utomhus och ler

Berätta om när vi träffades första gången

– Vi lärde känna varandra när vi gick Friday Lab-kursen. Sen träffades vi IRL på Friday Labs retreat på Hanaholmen. Vi möttes först vid fikabordet när dagen skulle dra igång, berättar Amanda.

Vi gav varandra en kram, för vi hade ju träffats online och pratat där. Sen satte vi oss bredvid varandra.

Amanda hade med sig sin yngsta son Eliah, som var tre månader då. När det hade gått en stund frågade Amanda om jag kunde hålla honom lite.

Det kändes som vi klickade direkt, både jag och Eliah och jag och Amanda.

– Jag tyckte att du hade en sån fin balans i din utstrålning. Du har en lugn närvaro och ett fint sätt att formulera dig på. Du kör inte över andra men ber heller inte om ursäkt för dig själv, säger Amanda.

Du har en lugn närvaro och ett fint sätt att formulera dig på.

Efter Hanaholmen började vi ringa och prata med varandra, ibland regelbundet och ibland mer oregelbundet. Vi pratade ofta på morgonen.

Berätta om din morgonrutin

– Jag har två små barn som är ett och fyra år. Så under den här perioden i livet är morgonen inte min egen, i alla fall inte den tidiga morgonen.

Jag väcks ofta tidigare än jag önskar och de första timmarna handlar om andras behov, säger Amanda.

Under den här perioden i livet är morgonen inte min egen.

Dagens första timmar handlar om att se till så alla blir klara för dagen. Sen lämnar Amandas man barnen på dagis.

När de åker börjar Amandas morgonrutin. Hon börjar med att ta en promenad. Det är alltid samma väg: längs med havet, in i skogen och sen tillbaka.

Hon går samma väg för att hjärnan ska behöva fatta så få beslut som möjligt.

– Vanan tar över; jag går på autopilot. Ibland lyssnar jag på en ljudbok eller podcast, ibland pratar jag i telefon med en vän och ibland är jag tyst, berättar Amanda.

Amanda Backholm sitter på en sten vid havet

Hoppa i havet och simma

Under sommaren avslutade hon promenaden med att hoppa i havet, simma och sen bege sig hemåt med vattnet droppandes längs med kroppen.

I september började det bli kallt; då började Amanda använda simhandskar, simskor och våtdräkt.

Efter morgonrutinen med promenad och bad börjar Amandas arbetsdag.

– Min morgonrutin sätter tonen för hela min dag. Jag gör den i ur och skur, i mörker och ljus, berättar Amanda.

Min morgonrutin sätter tonen för hela min dag.

Amanda jobbar mycket med vanor med klienterna som hon coachar. Hon menar att många kan använda sig av en rutin eller ett triggersystem.

Det kan handla om att inleda dagen med en promenad eller yoga innan man börjar jobba. Det är viktigt att använda tiden till något som man verkligen vill, och att inte sugas in i mejlen eller vad andra vill ha av en.

Du är klok och du känns som en kombination av en power woman och en buddistmunk.

– Haha, vilken underbar formulering. Jag är en människa med mycket driv, kraft och energi. Jag går igång när jag tror på något eller vill förändra något. Jag har en fokuserad kraft, men jag är också en person som tror på stillhet, reflektion och att vända blicken inåt. Balans är viktigt, förklarar Amanda.

Jag har en fokuserad kraft, men jag är också en person som tror på stillhet, reflektion och att vända blicken inåt.

Amanda menar att det viktigaste för henne är att leva på ett sätt som känns sant för henne. Karriärmässiga framgångar kan komma och de kan gå; de är övergående.

– Jag ska inte definiera mig enbart som det som jag gör på mitt jobb. Många delar skapar Amanda. Det som gör ont, det som skaver men också det som är glädjefullt och fint. Allt ska ha plats samtidigt, berättar Amanda.

Men samtidigt är livet för kort för att inte ha kul, och det försöker Amanda ha varje dag. Hon menar att alla har rätt till ett liv som känns kul, och genom att ha det som ledord blir livet meningsfullt.

Alla har rätt till ett liv som känns kul.

Det handlar inte om att ha kul en hel dag, men en stund varje dag. Det handlar om närvaro, om att se de små stunderna i vardagen.

För det är de små stunderna som är livet, även om det är kul med stora visioner och målsättningar.

Amanda Backholm i sitt esse

Amandas yrken går hand i hand

Amanda är utbildad coach och yogalärare och hennes yrken går ofta hand i hand. Och genom dem får hon jobba med både det fysiska och det själsliga.

Därigenom kan hon hjälpa människor att öva sig på att inte fästa sig vid sina tankar, utan att hitta ett slags distans till tankarna.

Du är inte dina tankar och känslor. Känslor och tankar är som vågor; de kommer och går. Vissa är längre och mer kraftfulla. Men ingen är sina känslor eller tankar, säger Amanda.

Känslor och tankar är som vågor; de kommer och går.

Amanda menar att vi människor är ihopkopplade och att vårt andetag hjälper till att sätta oss i stillhet och bli mer närvarande. Men det är samtidigt viktigt att röra på den fysiska kroppen.

Det måste finnas tid och rum för verklig vila och återhämtning; det är viktigt i dagens värld.

– Jag har coachat över 700 personer och har aldrig hört någon säga att hen vill jobba mer, berättar Amanda.

Men eftersom samhället är så uppkopplat krävs det en hel del självledarskap för att både värdera och planera in återhämtning.

Vid coaching handlar det om att utgå från personen i fråga och hjälpa hen se frågor ur andra synvinklar, att hitta vad som känns sant för hen och titta på vad det innebär i verkligheten.

Vad betyder de här insikterna? Hur ska personen gå vidare med dem i sitt liv och i sin vardag?

Hur vet man om man behöver en coach?

– De flesta som vänder sig till mig känner att något skaver eller att de sitter fast. En del kanske vet vart de vill, men de vet inte hur de ska ta sig dit, berättar Amanda.

Många gånger brukar hennes klienter känna att de går från ett virrvarr av känslor, tankar och funderingar till att se vad dessa innebär i praktiken.

Ett virrvarr av känslor, tankar och funderingar.

De börjar med att välja ut vilka tre områden som klienten har störst behov av att få perspektiv på. Sen sätter de upp tydliga mål och gör en konkret plan för att må målet.

De jobbar med stegen som finns i planen genom små handlingar, veckovis eller månadsvis. Under den avslutande sessionen tittar de tillbaka och utvärderar.

– Det är otroligt vad en person kan göra under ett halvår med intensivt och fokuserat arbete. Jag har världens roligaste jobb, säger Amanda.

Tusen tack för det här inspirerande samtalet! Vem tycker du att jag ska skriva en story om nu?

– Vår gemensamma bekant Evis som är ekonom på Eljakonomi. Hon är en otrolig begåvning och har stenkoll, men gör allt med stor empati.

Det är någonting sårbart med ekonomi.

– Jag tycker att fler kvinnor ska våga lära sig mer om det; att lära sig förstå och ta kontroll över ekonomin, avslutar Amanda.

Min och Amandas gemensamma vän Jennifer Sandström har fotograferat de härliga bilderna på Amanda. 

2 responses to “Amanda Backholm är en mix mellan en power woman och en buddistmunk”

  1. Amanda says:

    Feedly har inte visat dina inlägg för mig förän nu, boom så har jag massa härligt oläst! Så du får ursäkta den långsamma kommentaren! Men oj så glad jag är över vår vänskap. Och så fint du sätter ord på det vi pratar om. Kram

  2. Pernilla Axelsson says:

    Heja Feedly som äntligen kickat igång. Jag är också väldigt glad över vår vänskap. Tänk att vi hittade varandra där på Hanaholmen. Jag är så glad att jag har dig i mitt liv. Kram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Senast i True stories: