Stories / Small talk
Idrottshallar
är Emmas
happy place

Emma Andreasson älskar kaktusar och färgen gul

Emma Andreasson är grafisk formgivare och illustratör. Hon är också en av mina bästa barndomsvänner. Vi har smygrökt Gul Blend bakom en kiosk i Munkfors, blivit bestulna på en kamera i Bulgarien och dansat på disco på Mallorca.

Berätta om dig själv och din bakgrund?

– Jag är en Värmlandstjej som gillar mer småstad än storstad. Jag brinner för mindre företag och att arbeta på lokal nivå. Jag är ganska vanlig och inte så hipp, berättar Emma.

Jag brinner för mindre företag och att arbeta på lokal nivå.

Emma driver företaget Made by Emma och hon ser sina uppdragsgivare mer som arbetskamrater eller kollegor. Hon vill vara en i gänget och att allt ska vara lättsamt och enkelt.

Emma Andreasson ler och håller en kaffemugg i handen

Hur känner vi varandra?

– Vi lärde känna varandra hos vår dagmamma Inga-Lena när jag var ett år och du var två år, berättar Emma.

Emma och jag har upplevt både roligheter och galenskaper under barndomen. Vi har rökt Gul Blend bakom “tyskkiosken” i Munkfors. Kiosken kallades så eftersom tyskar ägde den.

Vi drog inte ens halsbloss (vi var elva och tolv år gamla).

Dessutom har vi varit ute på diverse resor med våra föräldrar. I Bulgarien blev vi bestulna på min kamera när vi hängde med några “trevliga killar” på stranden. I dag kan vi skratta åt hur naiva vi var då.

– Självklart har vi också dansat på disco i Alcudia på Mallorca, flikar Emma in.

Jag drog med Emma ut på många galenskaper eftersom jag var ett år äldre. Enligt mina föräldrar brukade jag ofta säga: “oj, så farligt för Emma”, när jag var liten.

Enligt mina föräldrar brukade jag ofta säga: “oj, så farligt för Emma”, när jag var liten.

Vi tappade kontakten under många år men tog upp den igen, vilket båda är oerhört glada för.

Men varför blev du grafisk formgivare och illustratör?

– Egentligen ville jag bli fotograf så jag sökte till medialinjen i Sunne. Väl på plats öppnade många andra dörrar upp sig. Jag gjorde praktik på ett företag där det var rörigt.

Allt var huller om buller så jag gick in och tog hand om alla annonser som skulle göras. Det var mitt första möte med annonsproduktion, vilket tog mig vidare till att bli formgivare, berättar Emma.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?

– Klockan ringer 06.45. Jag dricker kaffe och äter frukost framför nyhetsmorgon. Så har jag gjort i femton år, säger Emma.

Sen går Emma en trappa upp till kontoret. Hon har delat upp arbetsdagen så förmiddagen ägnas åt möten och mejl. Eftermiddagarna brukar ägnas åt produktion.

– Men det är olika arbetsmängd under året. Januari och februari är lugnare men i oktober har jag ofta mycket att göra, menar Emma.

Emma Andreassons kaktusvägg

Var och hur hittar du inspiration?

– Jag letar inte aktivt efter inspiration längre. Det gjorde jag när jag var ny. Men nu för tiden brukar allt falla på plats ändå, säger Emma.

Emma har en lång erfarenhet att luta sig mot. Men ibland åker hon till en större stad för att bli inspirerad. Emma berättar:

– Det händer att jag åker till Göteborg och då tittar jag på alla logotyper som jag ser. Det är kul och inspirerande, men jag blir ofta väldigt trött och det är skönt att komma hem till min småstad.

Vad gör du när du kör fast och hur kommer du vidare?

– Ofta behöver jag bara bryta och gå ifrån. Jag tar en fika med en kompis och väljer bort just det uppdraget i någon dag för att kunna starta om. Ibland kommer lösningen när jag minst anar det.

Problemet eller utmaningen behöver marineras, berättar Emma.

Problemet eller utmaningen behöver marineras.

Vad är det bästa med att vara egenföretagare?

– Det är givetvis friheten. Det finns inget bättre än att vara egen, menar Emma.

Vilka utmaningar finns med att vara egenföretagare?

– Framtiden är så osäker. Det är viktigt att ha en buffert, våga lita på sig själv och ha is i magen, säger Emma.

Emma har haft hemmakontor länge. Längre än de flesta som jag känner. Och hon har ett riktigt bra tips för att styra upp sitt hemmakontor.

–  Vänd skrivbordet mot ett fönster eller snett mot ett fönster. Då får du dagsljus och kan se rörelse och årstidsväxlingar, berättar Emma.

Vad har du för drömuppdrag?

– Jag har inget drömuppdrag. Ibland blir de mest oväntade uppdragen de roligaste. Men det är ingen hemlighet att jag gillar Blankens och är stolt över att ha gjort några uppdrag för dem, säger Emma.

Ibland blir de mest oväntade uppdragen de roligaste.

Emma gillar att jobba med sånt som ligger nära hennes intressen inredning och form. Många gånger innebär det tacksamma bilder och ett formspråk som är tilltalande.

Men ibland kan även andra uppdrag vara lika roliga och givande.

– Samspelet mellan mig och uppdragsgivaren är det viktigaste. När samspelet stämmer är det ett drömuppdrag, menar Emma.

Emma Andreasson står vid datorn med en kopp kaffe i handen

Vilka trender ser du inom grafisk formgivning nu?

Jag tycker mycket går mot ett enklare formspråk. Övertoningar och skuggor försvinner och det är mer rena färger. Sen tycker jag personligen om när det är stilren form med en lekfull twist.

Det är det där lilla extra som gör att det blir personligt, berättar Emma.

Stilren form som har en lekfull twist.

Vilken är din favoritfärg och varför?

– Det finns så många fina färger men hur jag än vrider och vänder hamnar jag på gult. Alla som tänker på mig tänker gult och orange. Det kanske har att göra med mitt röda hår, säger Emma med ett skratt.

Emma berättar en rolig anekdot kring färgen lila. Emma har alltid haft svårt för lila och tycker inte att den fungerar så bra att jobba med.

En kund till henne svarar alltid i lila eftersom hon vet att det gör Emma skogstokig.

Vilket är ditt happy place?

Det är gamla regementets idrottshall i Kristinehamn. Där spelar jag paddel med mina tjejkompisar.

Vi pratar om allt mellan himmel och jord. Idrottshallar överlag är mitt happy place; där släpper jag jobbet. Jag är egentligen inte sportig av mig så det är oväntat att det är mitt favoritställe, säger Emma med ett skratt.

– Men vänta! Jag kom på att jag har två happy places. Sibberön är min plats på jorden. Det är en ö i Kristinehamns skärgård dit jag och familjen alltid åker i vår fina båt.

Det är den finaste platsen jag vet, berättar Emma.

Emmas råd till unga formgivare:

Ta inte dig själv på alltför stort allvar. Det är ok att göra fel och det lär vi oss av. Du är inte fullärd när du är ung och du kommer egentligen aldrig bli det.

Det är ett otroligt roligt jobb, trots att mina föräldrar fortfarande undrar vad jag gör på dagarna, eftersom jag inte har något “riktigt jobb”.

Ta inte dig själv på alltför stort allvar.

En grön kaktus framför en rosa vägg

Det här visste du inte om Emma Andreasson

– Jag älskar kaktusar. Jag har runt 40 stycken bara på nedervåningen. Jag har en hel kaktusvägg! Man kan aldrig få för många kaktusar, avslutar Emma.

Comments are closed.

Senast i stories: