Stories / Vänner
En kurs i
en roligare vardag

Vad är Friday Lab och varför är jag med där?

Friday Lab är ett labb. Det är en plats där du kan stanna upp, utvecklas, testa nya saker, utmanas och inspireras. Det är en plats för personlig utveckling för dig som vill skapa en hållbar förändring i ditt liv.

Mer konkret är Friday Lab ett 90-dagars onlineprogram som leds av Marianne (Maja) Norrgrann och Jeanette (Peppe) Öhman. Jag hörde först talas om Friday Lab när Peppe skrev om det på sin blogg.

Jag blev genast nyfiken och vill veta mer. Jag kände att det var någonting som jag ville testa. Jag är för ett livslångt lärande och kände att det här var ett perfekt program för mig.

Jag är för ett livslångt lärande och kände att det här var ett perfekt program för mig.

Friday Lab kostade 5 900 kr och höll på under 90 dagar, vilket kändes lagom länge.

Maja Norrgrann och Peppe Öhman på Friday Labs retreat i Helsingfors

Friday Lab har utvecklats till ett otroligt nätverk både privat och professionellt. Jag har också fått många vänner och kollegor som Amanda, Peppe, Kugge och Jennifer.

Dessutom är Maja också min coach. Hon hjälper mig att bli den jag vill vara på jobbet och privat.

Mycket tack vare coach-sessionerna kommer jag utmana mig själv rejält under 2021 och det är faktiskt först nu som jag är redo för det.

Många har frågat mig vad Friday Lab är och varför jag är med. Allt började med en fråga.

Allt började med en fråga.

Ska vi flytta till Alicante eller San Diego?

Jag anmälde mig inte direkt; jag började med att skicka ett ärligt och flummigt mejl till Maja och Peppe om att jag hade kört fast i livet och behövde något.

I ämnesraden skrev jag: ”Ska vi flytta till Alicante eller San Diego?” Det var ju inte en liten fråga men både Maja och Peppe gick igång på den.

Ska vi flytta till Alicante eller San Diego?

Vi pratade i ungefär en timme och det kändes verkligen rätt.

Både Maja och Peppe var generösa med tips och jag kände att Friday Lab var en del av lösningen för att skapa balans i vardagen och kanske uppfylla den där drömmen om att flytta utomlands.

Vi tog ett Zoom-möte och jag kände direkt att jag ville vara med.

Palmer som symboliserar känslan i Friday Lab.

Vad gör vi i Friday Lab?

I en grupp om tio till tolv deltagare följer du ett program med live-föreläsningar, hemuppgifter, live Q&A, diskussionsgrupp, artiklar, videoklipp, podcasts samt pepp och verktyg för att komma framåt mot dina mål.

Allt leds av Maja som är certifierad coach och Peppe som är kreativ mentor. Dessutom ingår två coachsamtal med Maja som var oerhört bra.

Friday Lab handlar alltså om att satsa på sig själv samtidigt som du får stöttning och pepp från andra som satsar på sig själva.

Jag tror halva grejen med varför så många tycker det är bra är att vi gör det tillsammans.

Visst går det att jobba med sin personliga utveckling ensam, men det är lätt att köra fast och kanske fastna i detaljer. Och vem ska du bolla med? I Friday Lab finns det alltid någon som vill hjälpa till och stötta.

Friday Lab handlar alltså om att satsa på sig själv samtidigt som du får stöttning och pepp från andra som satsar på sig själva.

Om att lista sina livsdrömmar och ta riktning

En övning handlade om att lista alla livsdrömmar som jag har och har haft för att sen ta riktning. Kan jag nå någon av livsdrömmarna? Hur ska jag göra för att nå den drömmen?

Det var en viktig och bra övning. För vad vill jag se tillbaka på när jag är 80 år?

Det känns som att jag och många andra stressar sig genom livet och jag känner mig redo att sluta med det.

Efter att ha gjort den här övningen gick jag ner från att jobba 100 procent till 80 procent och jag har en bättre balans mellan allt i dag.

En annan övning handlade om att beskriva min perfekta morgon när the sky is the limit. Älskade den här övningen lika mycket som jag älskar att sova.

Får jag inte till mina åtta timmars sömn blir det en tung dag.

En annan övning handlade om att beskriva min perfekta morgon när the sky is the limit.

Så här i efterhand förstår jag inte hur jag klarade av det första året som mamma, men det gick på något sätt.

Sen är det svårt att få till den perfekta morgonen när den fyraåriga väckarklockan vaknar 07.00 varje morgon (även på helgen). Men det går att slipa på detaljer som gör morgonen lugnare och bättre.

Palmer och ett mysigt strandhäng i Los Angeles

Vilka etiketter vill jag ha och vilka är jag redo att säga hej då till?

Men favoritövningen var helt klart etikettövningen. Den handlade om att analysera och skriva upp vilka etiketter jag har och vill ha.

Efter att ha rådfrågat familj och vänner bestämde jag mig för etiketterna: kreativ, nyfiken, idéstark, intelligent, generös med mig själv, bra på att se andra, modig, öppen, redo för nya utmaningar och härlig.

Eh, just härlig känns konstigt att skriva.

Favoritövningen var helt klart etikettövningen. Den handlade om att analysera och skriva upp vilka etiketter jag har och vill ha.

Även etiketter som jag önskar mig skulle skrivas upp – som vass, lugn och trygg – samt etiketter som inte längre kändes korrekta, relevanta eller önskvärda – till exempel försiktig.

Jag kryssade helt enkelt över försiktig och sa hej då till den etiketten. Nja, det var kanske inte riktigt så enkelt men det var en ögonöppnare som fick mig att fundera över hur jag vill vara.

Dessutom ändrade jag etiketten frilansare till egenföretagare och det förde med sig väldigt mycket, som till exempel hur jag ser på mitt värde och hur jag vill driva företaget framåt.

Dessutom ändrade jag etiketten frilansare till egenföretagare.

Vi har också jobbat med Pomodoro-tekniken, analyserat hur en prokrastinerande hjärna fungerar och lyssnat på Gustaf som bestämde sig för att lansera sig själv som en ny person (så bäst!).

En annan favorit var identitetbaserade vanor som fick mig att börja med tandtråd. Det här är bara ett smakprov av alla länkar vi fick till artiklar, TED-talks och podcasts.

Gå med i Friday Lab Community

Efter programmet kan du även gå med i Friday Lab Community för att fortsätta utvecklas, inspireras och få pepp från andra som också är på väg någonstans.

Jag rekommenderar verkligen att gå med i Friday Lab Community. Det är ett otroligt nätverk med inspirerande, smarta och hjälpsamma personer.

Jag tycker däremot inte att någon ska gå både programmet och vara med i communityt samtidigt, vilket jag gjorde, för det blev helt enkelt för mycket.

Palmer som symboliserar känslan i Friday Lab

Hur har jag utvecklats sen jag gick med i Friday Lab?

Jag har dels lärt mig att säga nej. Eller i alla fall ”nej, jag kan inte göra det nu men jag har tid om tre månader”. Hur svårt kan det vara att säga nej, kanske du tänker?

Jo, det kan vara ganska svårt om man är en entusiastisk person som både tycker om sitt jobb och människorna som man jobbar med.

Jag har också lärt mig planera bättre. Kalendern kan inte se ut som “a game of tetris”; det måste finnas luft. Helt plötsligt kanske det kommer två vab-dagar eller så händer någonting oväntat.

Jag känner igen mig mycket i det som Dawn Landry skriver:

I’ve typically been good at flexing to clients’ needs. However, it occurred to me recently that my ability to manage it all is similar to a game of real-life Tetris with some pieces not quite being able to fit. Thus, it’s always a good reminder to view time as a finite resource and prioritize accordingly.

Jag har skapat morgon- och kvällsrutiner, som två minuter meditation varje morgon. De sitter inte till 100 procent än, men jag jobbar på att följa dem.

Att skapa balans och uppfinna sig själv på nytt

För mig har mycket handlat om hur jag vill vara, både på jobbet och privat. Att skapa den där klassiska balansen. Men också att uppfinna mig själv på nytt.

Livet ska inte bestå av stress och måndagar, i alla fall inte för mig.

Det är helt klart mycket roligare när varje dag känns som en fredag och där det finns tid för att jobba, träna, läsa, umgås med vänner och familjen eller vad du nu vill göra.

Livet ska inte bestå av stress och måndagar, i alla fall inte för mig.

I januari 2020 sålde jag och min man vårt hus. Planen var att flytta med familjen till Los Cristianos, Teneriffa i augusti 2020. Men så kom en pandemi. Ridå.

Just den här livsdrömmen får marineras ett tag till medan jag fortsätter vara med i Friday Lab Community.

En sista insikt är att alla har lika mycket tid. Det handlar om vad vi gör med den tiden. Vill du göra en förändring? Det kommer aldrig komma en perfekt tid.

Den bästa tiden för förändring är nu.

Comments are closed.

Senast i stories: