Vi börjar från början. Vad är UX-writing? UX-writing handlar om att skriva texter (mikrocopy) baserat på en innehållsstrategi och en röst- och tonmanual till användare i digitala gränssnitt.
Men UX-writing är inte bara mikrocopy; det handlar om att förstå, samarbeta, analysera och sen skriva.
Därför hänger UX-writing nära ihop med både innehållsstrategi, UX-research och UX-design.
Vad gör en UX-writer?
Vad gör en UX-writer? En UX-writer ansvarar för att ta fram orden och dess ton som hjälper användare i ett digitalt gränssnitt. Dessutom samarbetar och samskapar en UX-writer med ett team, helst från början av ett projekt.
Så här beskriver Google yrkesrollen UX Writer:
”UX Writers advocate for Google design and help shape product experiences by crafting copy that helps users complete the task at hand.”
Många kanske tror att en UX-writer bara skriver snitsig mikrocopy hela dagarna, men rollen rymmer mycket mer.
Detta gör en UX-writer (mer eller mindre):
I stora organisationer finns det personer som är inriktade på att bara göra research och ta fram personas. I ett ”company of one” kan en person göra allt det här.
Ibland gör en UX-designer trådskisserna; ibland gör en UX-writer dem. Men ibland gör teamet dem tillsammans.
Hur blir du en UX-writer?
Det finns många vägar att gå för att bli en UX-writer men vad som fungerar för dig kanske inte fungerar för någon annan. Vad jobbar du med i dag? Vilken förförståelse har du? Vilken budget har du (om du är egenföretagare)? Hur ska du sälja in rollbytet till din arbetsgivare (om du är anställd)?
Vare sig du är en ”vanlig” copywriter, UX-designer, projektledare eller vad som helst är det en idé att gå en utbildning inom UX-writing. Du kan läsa mer om vilka två utbildningar som jag gått inom UX-writing lite längre ner.
“Jag brukar skämta om att jag var fast i “The Medium Maze” i början och läste artikel efter artikel.”
Det finns också ett stort värde i att läsa mer om UX-writing. Jag brukar skämta om att jag var fast i ”The Medium Maze” i början och läste artikel efter artikel. Det finns många som delar med sig av sin kunskap på Medium och det är bara att planera in tid för att läsa.
Tips: sök på UX Writing, UX Writer, microcopy, content strategy och läs gärna min artikel “What I learned from my first week of a UX Writing course”.
Olika typer av mikrocopy och rätt mikrocopy
En UX-writer skriver många olika typer av mikrocopy. Här är några exempel:
- Felmeddelanden
- Push-notiser/notifikationer
- Bekräftelse-meddelanden
- Meddelanden (sms och mejl)
- Etiketter
- Permission-dialogtexter
- Call to action-knappar
- Hjälprutor/tooltip
- Navigation
- Drop-downs
- Menyer/listor
- Onboarding-texter
- Instruktionstexter
- Instruktionstexter
- 404-sides-texter
- Laddningsbudskap
- Toggle-texter
- Formulärtexter (labels och platshållare)
- Empty state-meddelanden
- Sök-hjälptexter
- Namn, beskrivningstexter och uppdateringstexter för App Store och Google Market
- Juridiska villkorstexter och integritetspolicy-texter.
För att kunna skriva rätt mikrocopy för varumärket i fråga behöver du utgå från både research och en röst- och ton-manual. Du behöver också ha koll på varumärkets konkurrenter och ha målgrupp(er) med tydliga personas. Det är några av nycklarna till att göra ett bra jobb.
Nycklarna till att göra ett bra jobb.
UX-writing är som alla andra former av storytelling. Om det du skriver inte flyttar berättelsen framåt, ta bort det. Get to the point. Använd hellre uttryck som “gör det här” snarare än “gör inte det här”.
En del menar att en UX-writer skriver sökmotoroptimerade texter/SEO-anpassade texter, men där håller jag inte med. SEO-anpassade texter skrivs av en SEO-copywriter och kompetenserna skiljer sig åt.
Däremot kan en person både vara UX-writer och SEO-copywriter, framför allt i ett ”company of one”. Och det är en kombination som jag verkligen tror på.
Vilka kurser och utbildningar finns för att bli UX-writer?
Det finns några utbildningar inom UX-writing och det kommer hela tiden fler. Jag har gått UX Writing Hubs kurs – Microcopy & UX Writing Course och är certifierad UX-writer. Jag har även gått UX Writers Collectives kurs UX Writing Fundamentals. De skiljer sig åt en del.
UX Writing Hub – Microcopy & UX Writing Course
UX Writing Hubs kurs går över en viss tid och du har kontakt med andra studenter. Du lär dig mycket som till exempel:
- Metoder kring research för UX-writing och hur du bäst använder dem i UX-writing-processer.
- Verktyg som Figma och Whimsical.
- Användarresor och informationsarkitektur.
- A/B-tester – vad det är och hur du kan utföra dem.
- Tekniker som Conversation mining där du undersöker hur användare faktiskt skriver själva om en produkt eller tjänst. Utifrån det kan du hitta ord och fraser att använda i det digitala gränssnittet som användare känner igen, eftersom de själva använder dem.
- Sist men inte minst får du självklart skriva en del mikrocopy.
Dessutom är grundaren och mentorn Yuval Keshtcher pedagogisk, trevlig och hjälpsam.
Mitt tjusiga diplom från kursen Microcopy & UX Writing Course av UX Writing Hub.
UX Writers Collective – UX Writing Fundamentals
Den här kursen är self paced och du kör ditt eget race. Under kursen lär du dig grunderna i UX-writing och kan bli certifierad UX-writer. Du kan börja när som helst och pausa när som helst. Kursen är skapad av experter från Google, Amazon och Intuit.
UX Writers Collective räknar med 10–20 timmars studietid, vilket jag tror stämmer för de flesta. Kursen består av sju enheter som är uppdelade i serier med 4–6 lektioner med lätta praktiska frågor längs med vägen. Till sist väntar en rolig uppgift i Figma och 60 avslutande frågor.
Mitt certifikat från UX Writers Collective.
Men måste du gå en utbildning för att bli UX-writer? Nej, det måste du inte. Du kan själv sätta titeln på dig om du vill; det är ingen skyddad yrkestitel. Men förutom att du lär dig mycket genom att gå en kurs, visar du kunder eller arbetsgivare att du har lagt ner tid på att lära dig UX-writing.
Böcker om UX-writing
Det finns många böcker om UX-writing, innehållsstrategi, design och research. Böcker är bra; de kan erbjuda dig djup kunskap på ett sätt som artiklar och stories inte riktigt kan. Och att läsa mycket brukar ofta bidra till att du blir bättre på att skriva. Här är mina tips på böcker om UX-writing och mikrocopy:
- Don’t make me think av Steve Krug.
- Conversational design av Erika Hall.
- Strategic writing for UX av Torrey Podmajersky.
- Just enough research av Erika Hall.
- Everybody writes av Ann Handley.
- Letting Go of the Words: Writing Web Content that Works av Janice Redish.
- Content design av Sarah Richards.
- Microcopy – The complete guide av Kinneret Yifrah.
- Nicely Said av Nicole Fenton.
- Writing Is Designing – Words and the User Experience av Michael J. Metts & Andy Welfle.
- Hooked: How to Build Habit-Forming Products by Nir Eyal.
- Nudge by Richard H. Thaler.
Bonus (dessa finns på min läslista):
- Measure What Matters av Larry Page.
- Predictably Irrational av Dan Ariely.
- Essentialism: The Disciplined Pursuit of Less av Greg McKeown.
- Ruined by design av Mike Monteiro.
Wow, det finns onekligen en hel del böcker. Hur ska du ens börja med den här listan?
Välj en bok som du tycker känns spännande. Ja, välj bara en bok. Läs tio minuter varje dag, varken mer eller mindre. Reflektera och fundera över innehållet i boken. Skriv gärna ner dina tankar någonstans så du kan gå tillbaka och titta på dem.
Prata med kollegor, kunder eller kompisar om det som du lär dig. Dela dina aha-upplevelser och använd dina nya verktyg. När du känner dig redo läser du bok nummer två.
Vad behöver du kunna som UX-writer? Här är mina fem bästa tips:
1. Skriva korta och hjälpsamma texter – mikrocopy
Små ord kan göra en stor skillnad för upplevelsen. Det handlar om att berätta, guida eller hjälpa till med rätt innehåll till rätt användare vid rätt tidpunkt. Att leverera ”rätt innehåll” betyder att bara kommunicera vad användaren behöver veta, varken mer eller mindre.
Många jobbar efter devisen ”keep it short” men det är bättre att tänka ”ge bara den nödvändiga informationen som behövs just nu”. Men den bästa mikrocopyn märker du aldrig. Den gör bara sitt jobb och hjälper användaren.
Den bästa mikrocopyn märker du aldrig.
Försök skriva så det låter mänskligt; inte så det låter som en robot har skrivit. Om varumärkets tone and voice innehåller humor kan det fungera på vissa ställen som på 404-sidor och felmeddelanden. Det funkar inte lika bra i navigation, drop-downs, knappar (ibland) och i formulär.
Och bara för att du har mycket content eller information betyder det inte att du måste dela det. Genom att du tänker mer ekonomiskt kring vilket innehåll du delar hjälper det användaren att fokusera på det som är viktigt där han eller hon befinner sig.
För en UX-writers uppgift är alltid att försöka svara på en användares största fråga.
2. Älska (nåväl göra) research
Jag tycker research är något av det roligaste som finns. Att vara med och skapa eller utveckla ett varumärke, sammanställa insikterna i en varumärkesplattform, ta fram en konkurrensanalys, förstå målgruppen och skapa personas.
Ofta finns det varken tid eller budget för att göra research; du ska skriva direkt. Men det är varken optimalt eller kul. För hur lätt är det att skriva utan att förstå vem du skriver till? Vilka behov användarna har?
Hur lätt är det att skriva utan att förstå vem du skriver till?
3. Kunna skapa och följa en röst- och tonmanual
Varumärkes önskade röst (voice) och dess ton (tone) ska vara rätt vid varje situation. Rösten är alltid den samma, men tonen varierar genom det digitala gränssnittet.
Men hur ska varumärkets röst och ton låta? Det beror på och detta är ett arbete i sig. Men när du väl har tagit fram manualen är den ett verktyg som hjälper dig skriva på rätt sätt, till rätt användare, vid rätt tidpunkt. Manualen är ett levande dokument som bör justeras och uppdateras allteftersom.
En UX-writer skapar förtroende för varumärket genom ett konsekvent språk som går i linje med varumärkets ton- och röstmanual.
4. Soft skills som att vilja och kunna samarbeta och samskapa
UX-designern ger ett ansikte åt produkten eller tjänsten och UX-writern skapar dess röst. Tillsammans skapar de en helhetsupplevelse som visar varumärkets innersta kärna och personlighet. För en UX-writer är det viktigt att vara med från start i projektet.
Den ultimata lösningen är när en UX-writer och en UX-designer samarbetar och samskapar från början, eftersom det ger båda chansen att göra sitt jobb riktigt bra. Dessutom innebär det att produkten kan få riktiga texter direkt och att vi äntligen kan sluta med Lorem Ipsum-texter, som inte hjälp någon någonsin någonstans.
UX-writing är ett samarbete. Du sätter dig inte i bilen eller på tåget och åker upp i fjällen för att “zen out” och skriva mikrocopy till en knapp. Så fungerar det inte.
UX-writing är ett samarbete.
Andra viktiga soft skills är att kunna hålla tidsplaner samt bygga en relation med både kollegor och kunder.
Dessutom behöver du vara intresserad av människor, kunna känna empati, vilja vara hjälpsam och försöka vara osynlig. För när en UX-writer har gjort ett bra jobb tänker användaren inte på texten, utan gör det som hen skulle göra. Det finns ett flow.
Jag brukar ofta återkomma till empati för användaren. Men det är minst lika viktigt att känna empati med sig själv (hallå, ibland har man shitty days på jobbet). Dessutom är det också viktigt att känna empati med sina kollegor/teamet, frilansvänner och kunder.
5. Göra eller analysera A/B-tester
Genom att ändra bara några få ord kan konverteringen öka rejält, vilket kan motsvara mycket i intäkter. Men det är svårt att veta vilken mikrocopy som är bäst. Som tur är finns det ett sätt att ta reda på det. Att A/B-testa.
För genom att göra det ställs två alternativ mot varandra för att du ska få reda på vilket alternativ som användaren gillar mest.
Det finns många sätt att testa mikrocopy när du har en webbplats med många användare. Om du har en mindre webbplats eller ska lansera en ny webbplats finns det andra sätt att testa som cafétestet, korridorstestet och kollegatestet.
Var finns all mikrocopy?
Det är inte lätt att hålla koll på alla ställen på en webbplats eller i en app som innehåller mikrocopy. Men du kommer långt genom att klicka dig fram och verkligen prova produkten. Du kan också prata med utvecklaren och fråga om hen kan ge dig en lista som innehåller all mikrocopy.
Vilka verktyg använder en UX-writer?
Alla team jobbar på olika sätt. Är du anställd och jobbar på en digital byrå? Jobbar du inhouse? Är du egenföretagare/frilansare och jobbar med olika kunder eller kanske bara med en stor kund? Vilket fallet än må vara, finns det många verktyg och tjänster som underlättar arbetet för en UX-writer. Här är några av mina favoriter:
Papper och penna
I och med covid-19 jobbar många mer digitalt än någonsin förut. Kök förvandlas till hemmakontor, mejlen är som en chatt och vi ses på Teams, Zoom eller Google Hangouts. Vi har till och med digitala afterworks och tar eftermiddagsfika ibland. Men ibland är det skönt att ta fram en penna och ett papper för att rita upp en trådskiss eller skriva ner några ord.
Alla är olika. Jag själv tänker bra när jag skriver för hand. Men jo, det här är 2020 och många vill vara überdigitala, men underskatta inte papper och penna. Det är lätt att illustrera en idé eller tanke och allt måste inte vara perfekt i ett tidigt skede.
Alla är olika. Jag själv tänker bra när jag skriver för hand.
Whiteboard
Precis som med papper och penna behöver det inte vara perfekt när du skriver eller ritar på en whiteboard. En whiteboard kan hjälpa dig att få ur dig en idé som behöver visualiseras. Det är också bra att stå upp ibland. Jag tycker det hjälper hjärnan; den får mer syre och kan skapa bättre.
Notislappar
Har du någon gång suttit i en workshop och blivit känslomässigt engagerad över mängden gula notislappar som tapetserat rummet? Jag har varit där. Jag har haft den känslan. Men de gula notislapparna av det kända varumärket kan ha en viktig funktion.
Skitch
Skitch hjälper dig beskriva det du vill ha sagt med färre ord genom anteckningar, former och skisser. Dina idéer blir helt enkelt verklighet snabbare.
Figma
Jag vet inte om ordet älskar kan beskriva hur mycket jag känner för Figma. Äh, jag överdriver men jag är verkligen glad över att möjligheten finns att kunna jobba tillsammans direkt.
Men vad är Figma? Figma är ett UX-designprogram där UX-writers och UX-designers kan jobba ihop, samtidigt i samma dokument. Du behöver inte spara ut versioner och komma ihåg vilken version som gäller, ni kan jobba tillsammans.
Figma är ett UX-designprogram där UX-writers och UX-designers kan jobba ihop.
Figmas härliga logotyp. Jag blir glad bara av att titta på den!
Jag har också varit med på föreläsningen Figma för writers. Under den matiga och inspirerande eftermiddagen fick jag lära mig de smartaste funktionerna och hur vi writers löser de vanligaste problemen.
Påminn mig om att jag ska skriva ett eget inlägg om Figma och berätta vad som händer om du råkar radera en hel board. (Det finns typ en don’t panic button). För alla gör misstag och det handlar om vad vi lär oss av dem.
Och det räcker inte att en UX-designer tar fram design med Lorem Ipsum-texter i Figma och ger dig ”view only-läge”, så du ”kan skriva mikrocopy utan att känna dig låst”. En UX-writer ska vara med och jobba i programmet från början om det ska ge någon effekt. Annars kan vi jobba i vilket program som helst.
Whimsical – The visual Workspace
Vi jobbade i Whimsical i UX Writing Hubs kurs och jag gillade det direkt. Whimsical hjälper dig och teamet att kommunicera visuellt med tankens hastighet. Ni behöver inte sitta i samma rum; ni kan göra trådskisser, skriva och designa ändå.
Överskådlig Sidstruktur/sitemap som jag gjort i Whimcisal för ett projekt.
Synonymer.se eller motsvarande program
Ibland känner du dig inte kreativ eller inspirerad. I feel you. Då är synonymer.se eller något liknande program jättebra. Genom en sökning får du (ofta) många idéer och uppslag på nya ord.
Tre tips till dig som har svenska som modersmål och skriver mikrocopy på engelska
1. Skriv på engelska, översätt inte från svenska
Många ord och meningar är svåra eller omöjliga att översätta rakt av. Tänk på sammanhanget och hur du försöker hjälpa användaren.
Vidare är jag övertygad om att det finns en nisch för översättare här, att översätta mikrocopy och ta betalt för värdet och inte per ord.
2. Använd Grammarly eller Hemingway app
När jag började skriva på engelska använde jag Hemingway app för att kontrollera texten, efter några år bytte jag till Grammarly (jag kör professional). Jag kommer inte ihåg varför jag bytte men jag tycker det funkar bra med Grammarly. Jag går alltid igenom texten där innan jag skickar den vidare till min proof reader.
3. Samarbeta med en riktigt bra proof reader
Jag är kanske en perfektionist när det kommer till texter. Och det gäller framför allt när det kommer till engelska eftersom jag inte är en native English Copywriter/UX Writer. Jag vill att det ska vara rätt och riktigt.
Även om jag har pluggat engelska på universitetet och skrivit på engelska länge känner jag mig inte 100 procent trygg innan en proof reader har gått igenom texten. Sedan några år tillbaka jobbar jag med en otroligt bra person som läser alla mina engelska texter.
Det är också bra att läsa mycket på engelska för att bli bra att skriva.
Det är också bra att läsa mycket på engelska för att bli bra att skriva.
Vad skiljer en UX-writer från en copywriter?
En UX-writer skriver bara för digitala kanaler, som en webbplats eller en app, och försöker göra användarupplevelsen bättre och enklare. En UX-writer skriver mikrocopy som korta och hjälpsamma texter för att hjälpa användaren. Mikrocopyn baseras på såväl research som en röst- och ton-manual. En UX-writer vill främst hjälpa användaren att lösa ett problem och använda webbplatsen eller appen som han eller hon vill.
En copywriter skriver texter för olika typer av kanaler. Som copywriter använder du ofta fler ord än en UX-writer och fokuserar främst på att sälja, informera eller utbilda.
I mindre företag eller som egenföretagare/frilans skriver ofta en person all typ av text. Den som jobbar med all typ av copywriting behöver bli bra på att skapa bryggor mellan de olika kanalerna och verkligen följa en röst- och ton-manual.
UX-writers är designers
Jag tror också vi UX-writers behöver se oss själva som designers, inte som skribenter. Vi designar med innehåll. Vi fyller inte en yta med ord. Vi är med från start, gör research, tar fram en röst- och ton-manual, gör trådskisser och ser till att mikrocopyn rimmar med röst- och ton-manualen och hjälper användaren.
UX-writing är fortfarande ganska nytt; det förändrar sättet som vi samarbetar och samskapar på. Jag vet inte hur vi kommer jobba med UX-writing i framtiden, men jag är säker på att jag vill fortsätta lära mig mer.
Avslutningsvis tänker jag så här kring UX-writing
UX-writing och UX-writer är två begrepp som behövs eftersom de bidrar till bättre digitala upplevelser för användare. Men egentligen kanske vi borde prata mindre om UX-writing och UX-writers och i stället fokusera på vilka problem som vi försöker lösa och vilka företag som vi jobbar med eller på. För det spelar ingen roll om du skriver den mest fantastiska mikrocopyn i världen om du jobbar för/med någonting som du inte tror på.
Jag tror också det vore bättre om vi fokuserade mer på att skapa fler smarta sätt som hjälper oss att jobba ihop, inte bara för att samarbeta utan också för att samskapa. Att behärska Figma är inte lösningen på allt, helt plötsligt kanske ett annat program är bättre för att samarbeta i eller så kommer vi på något annat.
Att behärska Figma är inte lösningen på allt.
Vi behöver bli ännu bättre på att förstå användarens behov, vilka deras drivkrafter är, vilka deras rädslor är för att kunna skapa den bästa digitala upplevelsen.
Lämna ett svar